LAWG

Mediafax Talks about Health Reform VII

Vezi toate evenimentele

 

Ministrul Sănătăţii, Nicolae BĂNICIOIU, Preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Marius SAVU şi Preşedintele CNAS, Radu ŢIBICHI, au dezbătut noua listă de medicamente compensate şi pachetele de servicii medicale la conferinţa "Mediafax Talks about Health Reform" - ediţia a VII-a, care a avut loc luni, 2 iunie, la Spitalul Colţea.

Evenimentul a fost organizat de Agenţia de presă Mediafax, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii și cu susținerea Local American Working Group. La conferinţă au mai fost prezenţi următorii lectori: Conf. Dr. Anca Roxana LUPU – Managerul Spitalului Colţea; Prof. Dr. Ioan COMAN – Preşedintele Societăţii Române de Cardiologie; Radu COMŞA – Consultant, LAWG; Laurenţiu MIHAI – Director Executiv APMGR şi Radu GĂNESCU – Preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC).

În cadrul evenimentului au fost discutate noutăţile din pachetele de servicii medicale şi contractul-cadru în vigoare la 1 iunie şi beneficiile pentru sistemul sanitar; inovaţia şi cercetarea în sistemul de sănătate; alinierea tratamentelor la standardele UE; strategia Ministerului Sănătăţii privind actualizarea listei de medicamente compensate.

Există un cost suplimentar al actualizării listei de compensate, însă şi un beneficiu asociat, considera Radu Comşa, consultant al Local American Work Group (LAWG), care a precizat că aceasta este concluzia studiului efectuat de LAWG şi Institutul de Prognoză Economică al Academiei Române. “Există un cost suplimentar al actualizării listei de medicamente compensate, însă există şi un beneficiu asociat. Datorită faptului că aceste medicamente sunt mai eficace clinic decât cele utilizate în prezent, sigur că totul se translatează într-un efect pozitiv pe o perioadă medie şi lungă de timp", a afirmat acesta.

De asemnea, lectorii invitaţi au dezbătut şi criteriile de selecţie a moleculelor; medicamentele noi care ar putea fi admise pe noua listă de medicamente compensate; medicamente noi pentru tratarea cancerului, bolilor cardiologice, bolilor autoimune, diabetului, hepatitei şi efectele acestora asupra calităţii vieţii pacienţilor, dar şi taxa clawback.

"Există 17 molecule care au fost aprobate prin Hotărâre de Guvern. Pentru acestea, în următoarele ore, se vor finaliza protocoalele care vor fi folosite pentru utilizarea acestor medicamente. Acestea vor fi aprobate în următoarele zile şi apoi, în cursul lunii iunie, pacientul va avea acces la aceste 17 molecule, care se adaugă listei actuale a medicamentelor", a spus Marius Savu.

Preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale a precizat că obiectivul principal este ca, în perioada următoare, să existe un proces continuu de actualizare a listei de medicamente compensate, astfel încât să nu mai fie "sincopa care a existat în ultimii şase ani" şi care a pus pacientul într-o situaţie extrem de neplăcută din punct de vedere al accesului la aceste tratamente. Marius Savu a mai spus că tot în următoarea perioadă va începe evaluarea completă a listei din punctul de vedere al scoaterii unor medicamente vechi.

 

Acceseaza Prezentarea LAWG

 

 

 Publicat la 3 iunie 2014