LAWG

Charles River Associates lanseaza raportul comparativ al procesului de HTA din numeroase state

Vezi toate evenimentele

 

Compania de consultanță americană Charles River Associates a lansat raportul actualizat „Analiza comparativă a rolului si impactului procesului de evaluare a tehnologiilor medicale”, anunțat în iunie 2014 la întâlnirea anuală pe tema HTA din Washington DC. Lucrarea, realizată sub îndrumarea European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations (EFPIA) împreună cu organizația Pharmaceutical Research and Manufacturers of America (PhRMA), aduce completări studiului pe aceeași temă, realizat în 2011.

Obiectivele acestei actualizări vizează:

- Observarea schimbărilor recente în aplicarea procesului de evaluatea a tehnologiilor medicale (Health Technology Assessment);

- Extinderea evaluării prin includerea piețelor emergente care au implementat recent HTA;

- Analizarea impactului HTA în procesul decizional și efectele asupra eficientizării sistemelor de sănătate.

Raportul vizează numeroase state la nivel global și adaugă noi piețe, comparativ cu ediția din 2011, inclusiv piețe emergente în care există un sistem formal de HTA pus la punct. În baza unui set de criterii individualizate, studiul analizează 16 sisteme convenționale de evaluare a tehnologiilor medicale, prin comparație cu un set de principii de bune practici care iau in considerare obiectivele, prioritizarea, metodologia, procesul și impactul său.

Pe de o parte, studiul relevă faptul că există îmbunătățiri în privința transparenței aplicării procesului, dar totuși scoate în evidență legătura slabă dintre HTA și politica de stabilire a prețurilor, compensării și accesului pe piață al medicamentelor. Studiul punctează și faptul că această tehnologie de evaluare aplicată în principal asupra noilor produse farmaceutice, nu conduce neapărat către un acces mai rapid al pacienților la noile tratamente. Cercetarea subliniază și modul în care procesele diferite de HTA duc la rezultate divergente iar, în particular, sistemele bazate pe analiza cost-eficacitate înregistrează un număr mai mare al recomandărilor care limitează folosirea medicamentelor inovatoare din aria oncologiei.

Concluziile studiului au o relevanță aparte pentru statele în dezvoltare, unde barierele operaționale încă reprezintă o problemă, deoarece rezultatul aplicării HTA conduce la politici în domeniul sănătății cu impact major asupra îmbunătățirii accesului pacienților la noi tratamente. Informațiile privind resursele necesare pentru desfășurarea activității agențiilor de HTA relevă faptul că implicațiile financiare sunt majore, element care trebuie luat în considerare de către statele care nu au încă un sistem al evaluărilor pus în aplicare.

Există încă o variație mare între piețe în privița implicării pacientului în procesul de HTA. Concluziile raportului subliniază importanța focusării pe pacient și a abordării bazate pe dovezi în stabilirea unui acces crescut, echitabil și eficient la servicii medicale de calitate.

Durata medie a aplicarii procesului de HTA:

Surse:

Pharmaceutical Research and Manufacturers of America: http://www.phrma.org/

Raportul este disponibil aici

Iulia PercaPublicat la 1 septembrie 2014